Exkurze do planetária

Exkurze do planetária

       První listopadový pátek letošního školního roku jsme se  společně se spolužáky z třídy 5.B vypravili na exkurzi do Hvězdárny a planetária Brno. Zde jsme se zúčastnili dvou představení.

 Nejprve jsme byli pozváni do sálu digitária s přístrojem planetárium.  Tento přístroj nám nejprve promítl letní hvězdnou oblohu. Na ní jsme se pomocí Severky zorientovali a ukázali si známá souhvězdí severní polokoule. Poté nám přístroj zobrazil i zimní oblohu se známými souhvězdími právě v tomto ročním období. Také jsme zhlédli jiná tělesa naší Sluneční soustavy.

Po skončení prohlídky hvězdné oblohy jsme pomyslně nastoupili do letadla a vypravili se na leteckou prohlídku nejvyššího evropského pohoří.  Poté jsme přesedli do raketoplánu, opustili planetu Zemi a vydali jsme se na průzkum vesmíru, nahlédli do těla astronauta, čekal nás nácvik stavu beztíže, rychlá centrifuga a nepříjemné přetížení.

    Po návštěvě digitária jsme využili volný čas k nákupu suvenýrů, občerstvení a prohlídky vystavených fotografií.

    Následně jsme sešli do exploratoria, kde nám pan průvodce povídal o Sluneční soustavě, jejich planetách a tělesech ve vesmírném prostoru. Při tomto představení jsme si pod vedením pana průvodce vyzkoušeli různé pokusy, pomocí nichž jsme se přesvědčili, že Země je kulatá a póly má zploštělé. Také jsme si prohlédli meteorit. Mnozí z nás se zvážili a daný přístroj nám automaticky vypočítal naši hmotnost na jiných tělesech vesmírného prostoru. Dále jsme pomocí dalekohledů sledovali povrchy planet Sluneční soustavy a Měsíce. Snad všichni zatočili klikou, aby si vyzkoušeli a sledovali princip vodního víru s topícím se předmětem.

 Tato exkurze byla krásnou tečkou za učivem o vesmíru, o kterém jsme si povídali v hodinách přírodovědy.

                                                                                                     (žáci 5. A,  ZŠ Nádražní 615)

OPVK