Exkurze Balcarka

Vlastivědně – přírodovědná exkurze třídy 4.A, 5.A
Měsíc červen máme my žáci nejraději. Venku svítí sluníčko, na dveře klepou prázdniny a společně s paní učitelkou vyrážíme na školní výlety či exkurze. A na takovou vlastivědně – přírodovědnou exkurzi jsme se vypravili i my společně se spolužáky ze 4. třídy.
A kam směřovala naše cesta? V přírodovědě jsme se učili o neživé přírodě, o horninách a nerostech. Víme, že horniny vznikají z nerostů, také už víme, že mezi horninu vznikající usazováním patří vápenec. Naše první zastávka směřovala tedy do Moravského krasu. Zde jsme navštívili jeskyni Balcarku. Tato jeskyně svojí krápníkovou výzdobou patří mezi nejkrásnější a nejbohatší jeskyni v Moravském krasu. Viděli jsme zde krápníkovou výzdobu různých barev. Kdo měl velkou fantazii, mohl spatřit zasněženou chaloupku, vodopád, trpaslíky, Madonu a jiné krápníkové útvary. Prohlídka jeskyně končila v prostorách zvaných Popeluška, kde je vystavena expozice představující jeskyni jako jeskyni lovců koní a sobů. Zde jsme se dozvěděli, že Balcarka zaujímá významné místo v nejstarší historii Moravského krasu, protože zhruba před 15 000 lety v ní sídlila početná skupina lovců. Lovci zde po sobě zanechali několik ohnišť, větší počet pazourkových nástrojů a kopí vyřezaných ze sobích parohů. Toto vše svědčí o tom, že pravěcí lidé dokázali přežít v dosti drsných podmínkách doby ledové. Při prohlídce této expozice jsme si tedy zopakovali i vlastivědně - dějepisné učivo o době pravěké.
U vlastivědy jsme zůstali i v další části naší exkurze a to při druhé zastávce. Druhým zastavením byla návštěva zámku Rájec – Jestřebí. Už při vstupu do zámeckého areálu nás okouzlilo krásné prostředí tohoto rokokově klasicistního zámku. Před vstupem do zámku stojí socha císaře Josefa II. A pokud i vy navštívíte tento zámek rodu Salmů, dozvíte se, proč u vstupních zámeckých dveří stojí tato socha. A právě při návštěvě tohoto umělecky nejhodnotnějšího aristokratického sídla na Moravě jsme si zopakovali prvky architektonického slohu rokoko, klasicismus a empír.
Jaké by to bylo cestování bez návštěvy cukrárny. A proto jsme se při cestě domů zastavili v cukrárně v Kunštátě. Zde jsme se osvěžili zmrzlinou, koupili si něco dobrého a odjeli domů. Při exkurzi jsme poznali, jaké krásné dílo vytvořila sama matka příroda a jaké honosné stavby umí vytvořit lidská ruka.
/žáci třídy 5.A/

 

 

 

 

 

 


 

OPVK