Exkurze do planetária

    Prvního listopadu 2012 jsme se my, žáci 5. ročníků společně s některými staršími spolužáky, vypravili na exkurzi do Planetária a hvězdárny M. Koperníka v Brně. Zde jsme se zúčastnili dvou představení.

     Nejprve jsme sešli do exploratoria, kde nám pan průvodce povídal o sluneční soustavě, jejich planetách a tělesech ve vesmírném prostoru. Při tomto představení jsme si pod vedením pana průvodce vyzkoušeli různé pokusy, pomocí nichž jsme se přesvědčili, že Země je kulatá a póly má zploštělé. Také jsme si prohlédli meteorit. Mnozí z nás se zvážili a daný přístroj nám automaticky vypočítal naši hmotnost na jiných tělesech vesmírného prostoru. Dále jsme pomocí dalekohledů pozorovali povrchy planet sluneční soustavy a Měsíce. Snad všichni zatočili klikou, vyzkoušeli si a sledovali princip vodního víru s topícím se předmětem.

     Po návštěvě exploratoria jsme využili volný čas k nákupu suvenýrů, občerstvení a prohlídky vystavených fotografií.

Poté jsme byli pozváni do sálu s přístrojem Planetárium. Zde jsme zhlédli  představení  Cesta za správným směrem. Celým pásmem nás provázel Kryštof Kolumbus. Zavedl nás do historie středověku a novověku. Vysvětlil nám, jak na odplouvající lodi poznáme, že Země je opravdu kulatá. Dále nám vysvětlil princip kompasu – proč šipka směřuje vždy k severu. Po výpravné cestě K. Kolumba vyjel přístroj Planetárium a promítl nám hvězdnou oblohu. Na ní jsme se pomocí Severky zorientovali a ukázali si známá souhvězdí severní polokoule. Byli jsme seznámeni i se souhvězdími neznámými, která nemůžeme u nás pozorovat, jelikož se nacházejí na jižní polokouli naší planety. Na závěr nám byly ukázány družice, s jejichž pomocí můžeme používat GPS.

      Tato exkurze byla krásnou tečkou za učivem o vesmíru, o kterém jsme si povídali v hodinách přírodovědy.

                                                                                                     žáci 5.A - ZŠ Nádražní 615

 

OPVK