Domácnost
Předmět:
- rozvíjí praktické zájmy žáků v oblastech – výchova ke zdraví, člověk a
svět práce – příprava pokrmů.
- vychází z poznatků a dovedností, které žáci získají v 7. ročníku v předmětech výchova
ke zdraví a člověk a svět práce – příprava pokrmů.
- předmět je vhodný pro dívky i chlapce se zájmem o zdravý životní styl, výživu,
správné stolování.
- učí plánovat, organizovat a hodnotit pracovní činnost samostatně i v týmu.
- vede k upevnění postojů žáků, které mají souvislost se zdravým životním stylem,
hygienou v domácnosti, společenským chováním při stolování.
- rozvíjí sociální dovednosti žáků.
Vyučovacím předmětem prolínají následující průřezová témata:
OSV – měla by být naplňována ve všech vyučovacích hodinách stylem výuky učitele
(téma: komunikace, sociální dovednosti, mezilidské vztahy, kooperace, kreativita)
MDV – kritické čtení a vnímání mediálních sdělení - ve vztahu k výživě a zdravému
životnímu stylu
Očekávané výstupy:
Žák:
- připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy,
- dodržuje základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti,
- dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni,
- uvědomuje si hodnotu spolupráce a pomoci, kvalitních mezilidských vztahů, různosti lidí,
názorů, přístupů k řešení problémů,
- chápe význam dovednosti dobré komunikace a rozvoje základních sociálních dovedností
pro spolupráci,
- používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče.