Domácnost

Předmět:

- rozvíjí praktické zájmy žáků v oblastech – výchova ke zdraví, člověk a
  svět práce – příprava pokrmů.

 - vychází z poznatků a dovedností, které žáci získají v 7. ročníku v předmětech výchova
  ke zdraví a člověk a svět práce – příprava pokrmů.

 - předmět je vhodný pro dívky i chlapce se zájmem o zdravý životní styl, výživu,
  správné stolování.

- učí plánovat, organizovat a hodnotit pracovní činnost samostatně i v týmu.

 - vede k upevnění postojů žáků, které mají souvislost se zdravým životním stylem,
  hygienou v domácnosti, společenským chováním při stolování.

- rozvíjí sociální dovednosti žáků. 
 

Vyučovacím předmětem prolínají následující průřezová témata:

OSV – měla by být naplňována ve všech vyučovacích hodinách stylem výuky učitele 
           (téma: komunikace, sociální dovednosti, mezilidské vztahy, kooperace, kreativita)

MDV – kritické čtení a vnímání mediálních sdělení - ve vztahu k výživě a zdravému
           životnímu stylu

 

Očekávané výstupy:

Žák:

- připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy,

- dodržuje základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti,

- dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni,

- uvědomuje si hodnotu spolupráce a pomoci, kvalitních mezilidských vztahů, různosti lidí,
  názorů, přístupů k řešení problémů,

- chápe význam dovednosti dobré komunikace a rozvoje základních sociálních dovedností
  pro spolupráci,

- používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče.

OPVK