Informatika

Počítače a informatika

Zaměření výuky

Předmět Informatika na naší škole vyučujeme již od roku 1993. Naší snahou je, aby všichni žáci, kteří projeví zájem, se naučili používat počítač jako pomocníka v mnoha oblastech.
Výuka je zaměřena na tvorbu textů, obrázků, tabulek, práci s digitální fotografií, využívání Internetu jako zdroje informací a jako prostředku ke komunikaci. Žáci se postupně seznámí se správnými zásadami pro tvorbu dokumentů, úpravu obrázků, naučí se samostatně vytvářet různé propagační materiály, jako jsou např. vizitky, plakáty, jednoduché noviny a v 9. ročníku jsou již schopni vytvořit vlastní internetovou stránku a umístit ji do prostředí Internetu.
Výuka je strukturovaně rozložena od 5. do 9 ročníku. Získané znalosti žáci využijí v ostatních předmětech, následně na středních školách a v dalším životě. Klademe důraz na získání správných návyků a komplexnost výuky. Oblast informačních technologií se velmi rychle vyvíjí, proto obsah výuky každoročně přizpůsobujeme vývojovým změnám v této oblasti.
Respektujeme i to, že mezi dětmi jsou ve vědomostech značné rozdíly a snažíme se je při výuce vyrovnat. Učebna je proto denně před i po vyučováním otevřena všem žákům I. a II.stupně, to znamená i těm, kteří do "počítačů" nechodí a chtějí pracovat samostatně nebo mají zájem uspokojit své záliby.

Učebny

Žáci mohou využívat dvě počítačové učebny, k dispozici je možnost tisku vytvořených materiálů pro referáty do různých předmětů.

Modrá učebna

19 počítačů s procesorem Celeron 2 GHz, pamětí RAM 3 GB a 19" monitory.
• každý počítač je vybaven kvalitními sluchátky s mikrofonem pro výuku jazyků
• při výuce používáme promítací zařízení - dataprojektor - s obrazem 2 x 1,5m.
• počítače jsou trvale připojeny k Internetu o rychlosti 8 Mb/s

Červená učebna

• 20 počítačů s procesorem Celeron 3 GHz, pamětí RAM 256 MB a 17" LCD monitory
• počítače jsou trvale připojeny k Internetu o rychlosti 8 Mb/s

Dlouhodobé cíle

Informační technologie se trvale vyvíjí rychlým tempem. V oblasti technické, programové a obsahové je velmi náročné udržet krok.
Našim cílem proto je:
• Přizpůsobovat výuku informatiky měnícím se praktickým potřebám
• Podporovat výuku ostatních předmětů, zejména jazyků novými multimediálními programy
• Naučit žáky co nejvyšší samostatnosti a zodpovědnosti za svoji práci - zadávání referátů a projektů v různých předmětech s následným zpracováním v učebně
• Vybavit odborné učebny sestavou ozvučený počítač + dataprojektor + interaktivní tabule a zvýšit tak účinnost a kvalitu výkladu.
• Stále udržovat vybavení učeben na dobrém technickém standardu

 

OPVK